József Nagy chce cez parlamentnú komisiu kontrolovať Ľ. Vážneho a predísť škandálom s eurofondmi

20.06.2013 Bratislava

Poslanec NR SR, József Nagy, sa dnes na pôde NR SR stretol so zástupcami mimovládnych ekonomických organizácií. Rokovali o vytvorení “Komisie pre európske fondy”, poradného orgánu Výboru pre európske záležitosti NRSR, ktorá by dozerala na čerpanie fondov z EÚ a zložená by bola z členov Výboru pre európske záležitosti a z nezávislých odborníkov a záujmových združení. Výbor pre európske záležitosti je gestorským výborom pre nového podpredsedu vlády pre investície, Ľubomíra Vážneho.

“Pri čerpaní fondov množstvo vecí nefunguje alebo funguje úplne zle. A dôsledky sú často katastrofálne. Nevieme vyčerpať peniaze, ktoré sme horko ťažko získali, alebo ich používame nezmyselne. Komisia chce poukazovať na rezervy a predkladať odborné návrhy,” povedal poslanec, bývalý minister rezortu životného prostredia, cez ktorý prechádza druhý najväčší balík peňazí z Únie.

Je verejne známe, že veľa obcí a miest, ale napríklad aj poľnohospodári či vodárenské spoločnosti, ktoré dostali dotácie, po niekoľkých rokoch, často len pre formálne chyby musia vrátiť celú podporu.

“Kontrola zo strany Európskej komisie môže znamenať aj pre väčšie firmy či obce a mestá finančnú katastrofu. Niekedy sú to odhalené manipulácie, inokedy jednoduchá nedbanlivosť alebo neznalosť. Na výsledku to však nič nemení, často prichádza konkurz alebo nútená správa. Tomu tiež treba predísť,“ dodal poslanec.

Podľa Nagya vláda Róberta Fica neumožnila účasť opozície v žiadnych poradných orgánoch pre Eurofondy ale ani v Rade vlády pre Partnerskú dohodu, ktorá určuje stratégiu, priority a podmienky SR na využívanie fondov Európskej únie na roky 2014 - 2020.

“Preto považujem takúto komisiu, aspoň na pôde parlamentu, za veľmi dôležitú. Ukrývanie sa a rozdávanie peňazí za zatvorenými dverami, to už tu raz bolo a skončilo neslávnymi kauzami,” povedal József Nagy.

Cieľom novej komisie je ponúknuť mimovládny, odborný pohľad pre členov výboru, optimalizovať ciele využitia fondov, znížiť zbytočnú byrokraciu a predchádzať klientelizmu a korupcii.
Doteraz úrad podpredsedu vlády predstavilo len základné princípy Partnerskej dohody SR na využívanie pomoci Európskej únie pre nové programové obdobie 2014 až 2020. Jednotlivými oblasťami podpory budú základná infraštruktúra, ľudské zdroje, zamestnanosť a sociálna inklúzia a tiež veda, výskum a inovácie s dôrazom na zelený rast.

Návrh na vytvorenie Komisie pre európske fondy a návrh štatútu predloží József Nagy na stredajšom zasadnutí Výboru pre európske záležitosti s podporou opozičných poslancov.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región